Új Széchenyi Terv Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


Play2Gether virtuális online zenei szolgáltatás

A Play2gether projekt keretein belül egy közösségi célokat szolgáló, komplett, innovatív, infokommunikációs online zenei szolgáltatásra alkalmas technológiát fejlesztünk ki. A rendszer és annak szolgáltatásai egy kifejezetten az amatőr és hobbi zenészek számára kialakított közösségi szolgáltatás, amely által akár a világ különböző pontjain tartózkodó zenészek virtuálisan találkozhatnak és együtt zenélhetnek, valamint megoszthatják zenei tartalmaikat és tudásukat is egymással.

A rendszer központi portálján regisztráló hobbi és amatőr zenészek kapcsolatba kerülhetnek hasonló érdeklődésű személyekkel, illetve távoli ismerőseikkel anélkül, hogy a földrajzi távolságok akadályt jelentenének. A portál által biztosított kommunikációs kapcsolatokon keresztül egy olyan, technikai szempontból erre a célra minőségbiztosított kommunikációs csatornát vehetnek igénybe, amely alkalmas a közös zenélésre. A Play2gether rendszerben olyan virtuális próbatermeket alakítunk ki, ahol minimalizáltuk az átviteli közeg bizonytalanságaiból eredő késleltetéseket, emellett megteremthetjük a távoli felek közötti időbeli szinkronizáltságot is.

A Play2gether rendszer három szolgáltatási területre terjed ki: virtuális stúdió, virtuális próbaterem és virtuális koncertterem.

  1. A virtuális stúdió elsősorban olyan amatőr, zenélni vágyó emberek számára készült, akiknek nincs meg a megfelelő eszközparkjuk, nincs idejük vagy megfelelő ismerősük együttesben játszani, esetleg ismerőseiktől távol vannak. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a zene tanulásában, gyakorlásában és megszerettetésében.
  2. A virtuális próbaterem szolgáltatás amatőr zenekaroknak vagy egyedül zenélni vágyóknak nyújt segítséget abban, hogy adott időben, adott helyen, megfelelően felszerelt és kedvező áron megszerezhető próbatermet használjanak, akár hosszabb időtávra is.
  3. 3. A virtuális koncertterem az együttesek és egyéni felhasználók számára biztosít lehetőséget, mely által saját zenéiket nagyobb közönségnek is meg tudják mutatni (audio jelfolyam formájában). A virtuális próbateremből ismert többsávos sztereo hangkeverési beállítások után az élőben játszott zenét egy audio streambe kódolva, az interneten keresztül is lejátszható formátumba lehet konvertálni, így akár a közösségi oldalakon megosztva is terjeszthető.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával valósul meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökségujszechenyiterv.gov.humagzrt.hu